Afwaardering banken door Moody’s

Vandaag 15-05-12 heeft Moody’s 5 Nederlandse banken afgewaardeerd. De afgewaardeerde banken zijn; ING, Rabobank, SNS Bank ABN Amro en Leaseplan.

Lijn der verwachting
ING, Rabobank, ABN Amro en Leaseplan zijn allen twee treden afgewaardeerd en SNS Bank is als enige bank 1 trede verlaagd in haar kredietwaardigheid. De afwaardering van de Nederlandse banken zat eraan te komen. De kredietbeoordelaar Moody’s had al aangekondigd een rondje langs de Europese banken te gaan maken en dat hebben ze dan ook gedaan. De ronde langs vele buurlanden was al geweest en de afwaarderen ronde langs Nederlandse banken zat er dan ook aan te komen.

Rabobank afgewaardeerd
Rabobank was ooit ‘Triple A’ maar is nu Aa2. Alsnog is Rabobank na de afwaardering één van de beste en hoogst gewaardeerde banken ter wereld. Voor de overige banken geldt dat de vooruitzichten positief zijn alleen voor ING geldt dit niet. Met de afwaardering was al rekening gehouden zoals hieronder te lezen is.

Vooruitzicht na afwaardering banken Moody’s
Ondanks dat Moody’s de grote Nederlandse banken afgewaardeerd zal de beurs positief gaan openen omdat met de afwaardering al rekening was gehouden en misschien was wel erger gevreesd. Ook is het zo dat de afwaardering eigenlijk niet zoveel zegt maar meer een waarschuwing is voor de vorm van financiering voor de Nederlandse banken die zijn afgewaardeerd (ING, Rabobank, SNS Bank ABN Amro en Leaseplan). Natuurlijk is de afwaardering wel een signaal maar gezien er al rekening mee was gehouden en verlies was ingecalculeerd zal de klap van de afwaardering van de banken voor de Nederlandse banken meevallen.