Kassa: Beslagvrije voet

Kassa ging er eens achteraan. Schuldeisers die te veel eisen en te weinig overlaten voor de schuldenaar. Wat kwam er uit?

Er zijn steeds meer schulden en niet alleen van de traditionele groep werkloze mensen die te veel uitgeven, ook huizenbezitters zijn steeds vaker schuldenaars. De meeste schulden worden opgelopen bij de Belastingdienst, Telecomproviders, energieleveranciers deze claimen vaak hun geld terug zonder rekening te houden met de beslagvrije voet. Schuldenaars met meerdere schuldeisers komen nogal eens onder de beslagvrije voet terecht. Dit betekend dat u minder geld over houdt dan daar waar u recht op heeft om van te leven.

Iedere Nederlandse burger van 18 jaar en ouder heeft recht op een minimum om van te leven. Dit heeft de naam beslagvrije voet gekregen. Dit bedrag is 90 % van de bijstandsnorm wat niet veel is om eerlijk te zijn. Echter zijn er veel schuldeisers die zoveel geld eisen en vorderen dat er minder dan de beslagvrije voet overblijft. Dit betekend dat er dus Nederlanders zijn die leven onder de bijstandsnorm en zoals het voorbeeld in de Kassa aflevering is dit bedrag, de beslagvrije voet, soms zelf teruggezet tot nul euro zelfs door de Belastingsdienst.

Alex Brenninkmeijer, de nationale ombudsman, licht toe wat er moet gebeuren en licht het belang van deze beslagvrije voet toe in Kassa. Conclusie is dat er een goede oplossing moet worden gezocht die er voor zorgt dat iedereen de beslagvrije voet respecteert. De beslagvrije voet is vaak wel bekend bij de schuldeisers maar die zullen dit niet benoemen bij de schuldeisers. Logisch dat dit moet veranderen en daar wordt een oplossing voor gezocht. Deze is er dus nog niet. Wordt vervolgd.