Zakelijk geld lenen en de toetsing bij het BKR

Geld lenen op de zakelijke variant noemt men zakelijk wanneer de lening niet bedoeld is voor particuliere aankopen, maar voor het bedrijfsleven. De lening wordt dan als vreemd vermogen op de balans gezet en heeft als doel het financieren van de bedrijfsmiddelen die men nodig heeft om het bedrijf te starten of uit te bouwen. Je kunt als ondernemer naar de bank toe gaan, maar je kunt ook online een zakelijke lening aanvragen.

Flink wat banken hebben een zakelijke vorm van geld lenen in hun portfolio beschikbaar. Eerder kon men als ondernemer enkel bij de grote jongens aankloppen voor geld, maar tegenwoordig kan je als ondernemer bij elke bank wel terecht. Waar elke bank in elk geval op uit is, is zekerheid. Des te meer onzekerheid, des te hoger de rente zal zijn die je betaald over de lening. Er zijn daarom ook genoeg banken die helemaal geen leningen verstrekken aan ondernemers, vanwege het hoge risico gehalte.

Zeker weten bij de zakelijke lening
Als je als ondernemer al een tijdje aan de gang bent dan kun je vaak wat makkelijker geld lenen dan als je net begint. Als starter is het inkomen nog té onzeker en verstrekken de banken liever geen geld. Als je een goed ondernemersplan hebt en een waardige prognose die ook nog eens is gecontroleerd door een accountant en de bank zelf dan maak je goede kans op een lening. Als je een ondernemingsplan gebruikt dan kun je het beste een aantal scenario’s verwerken in het plan. Denk uit onder welke omstandigheden je welke resultaten zal behalen. De bank wil natuurlijk ook weten hoe jij je houdt tijdens de slechtere periodes.

Zakelijk geld lenen en de toetsing bij het BKR
Als je geregistreerd staat bij het BKR met een negatieve codering dan zal het lastig worden om een zakelijke lening af te sluiten. Mocht je toch een lening krijgen van de bank met een negatieve BKR codering dan zul je waarschijnlijk wel een hogere rente moeten betalen over het geleende geld.

Om welke redenen kan ik een zakelijke lening aanvragen?
1. Het aankopen of verbouwen van een bedrijfspand.
2. Het aanschaffen van extra of nieuwe inventaris.
3. Het aanschaffen van machines of vervoersmiddelen.
4. Het afbetalen van de voorraad of het bestellen van grotere hoeveelheden.

Een soort ondernemerskrediet
Het beste zou zijn als je de zakelijke lening aan laat sluiten het doel dat je hebt met de lening. Als je een lening afsluit voor een pand dan is een langdurige lening verstandig. Mocht je een zakelijke lening aanvragen voor de aanschaf van auto’s of machines dan is het handig om de lening af te betalen op het moment dat de auto’s of de machines zijn afgeschreven.

Wat kost een zakelijke lening?
Je kunt via internet een hoop aanbieders van de zakelijke lening vinden. Door het grote aanbod zullen ook de tarieven en de voorwaarden aanzienlijk van elkaar verschillen. Het vergelijken van diverse offertes is in elk geval aan te raden. Het verschil in rente is duidelijk aanwezig en het vergelijken van die rente in combinatie met bijbehorende voorwaarden is absoluut aan te raden. Dat kan je namelijk een hoop geld besparen. Het verstrekken van een zakelijke lening kan wel een aardig tijdrovend proces worden. Het afsluiten van een lening kan echter vrij snel wanneer de bank jou kent en jouw onderneming ook kent.

Het openen van een rekening courant
Een vorm van zakelijk geld lenen is de rekening courant. Je kunt met deze rekening tijdelijk een tekort of een schommelend inkomen opvangen. Je kunt deze rekening ook gebruiken voor:
1. Betalingen naar rekeningen in het binnenland en het buitenland.
2. Spoedbetalingen.
3. Alle uitgaven en inkomsten van je onderneming.
4. Het ontvangen van incasso’s en acceptgiro’s.
5. Snel geld storten en opnemen, het tegoed op je rekening is ten alle tijden opneembaar.

Als bedrijf heb je wellicht al een lening, maar heb je deze tegen een hogere rente afgesloten. Je zou er dan voor kunnen kiezen om de lening over te laten sluiten. Zeker als het gaat om hoge bedragen is het oversluiten van een lening wel iets om over na te denken. Het kan namelijk zo zijn dat je bij een ander een stuk goedkoper uit bent, waardoor je dus een hoop geld kunt besparen