Geldzorgen nemen toe volgens het BKR

Volgens het BKR zijn er steeds meer en meer Nederlanders die problemen hebben met het terugbetalen van leningen. Het BKR laat weten dat er een grote toename zal zijn van achterstanden bij het BKR.

Toename problemen schulden
Het Bureau Krediet Registratie oftewel BKR dat alle leningen die zijn verstrekt bijhoudt meet een toename in het aantal mensen dat deze leningen niet kan terugbetalen. Het BKR verwacht dat eind 2012 het aantal achterstanden en dus mensen met een BKR Registratie zal toenemen tot een verbijsterende 720.000 mensen. Als we dat in een percentage uitdrukken is dat een stijging van 6 procent in 2008 naar 8 procent in 2012. Een toename van het aantal achterstanden met maar liefst 33 procent. Deze toename is zoals hieronder ook zal worden uitgelegd een belangrijke indicatie van de problemen die Nederlanders hebben met het betalen van hun schuld en dus een indicatie van de economische situatie in een land.

Nog grotere geldzorgen
Aangezien het BKR bepaalde belangrijke achterstanden niet bijhoudt zoals achterstanden betreffende de belasting, zorgverzekering en woningcorporaties zijn de problemen daadwerkelijk nog hoger dan de 720.000 achterstanden. Omdat mensen met een achterstand in deze categorie gewoon kunnen blijven lenen zullen de problemen zich zeker gaan opstapelen. Het BKR zou deze achterstanden al langer ook willen bijhouden en misschien is het voor Nederland goed als dit ook gaat gebeuren. De opstapeling van schulden is slecht voor de gehele economie aangezien de consument en de bedrijven er voor op moeten draaien. Het aantal achterstanden van de consument in Nederland is zeer zorgwekkend te noemen en is een belangrijke indicatie van hoe het er voor staat met de Nederlandse economie.