Wat doet het BKR?

Het BKR vervult een belangrijke functie in de Nederlandse maatschappij. Het BKR staat zoals u misschien wel weet voor het Bureau Krediet Registratie en het BKR is een organisatie welke, zoals ze het zelf zo mooi zeggen, ‘ervoor zorgt dat u financieel gezien niet te veel hooi op uw vork neemt.’ Dit roept wel een aantal vragen op zoals hoe doet het BKR dit en wat betekend dit voor u? In dit artikel zullen we onder andere deze twee vragen voor u beantwoorden? En wist u dat bijna elke volwassene in Nederland bij het BKR staat? Dat zijn er ruim 9 miljoen!

Hoe doen ze het?
De vraag hoe het BKR precies zorgt dat u niet de teveel hooi op uw vork neemt is niet al te moeilijk te beantwoorden. Ze zorgen er namelijk voor dat ze aangesloten organisaties zoals bijna alle Nederlandse banken en andere kredietverstrekkers voorzien van uw financiële geschiedenis. Dit doen ze uiteraard zonder uw privacy te schenden en ze weten ook niet alles van u wat wel eens wordt beweerd in de media. Wel weten ze of u betalingen heeft welke niet zijn nagekomen. Dit zou van u een risicovolle klant maken voor de aangesloten organisaties waar u bijvoorbeeld wilt lenen. Het BKR geeft deze gegevens door aan de organisaties die willen weten wat uw financiële geschiedenis is. Alleen deze aangesloten organisaties kunnen uw BKR Opvragen, dus ook geen particulieren. Ook als u wel een hypotheek heeft maar geen schulden (geen achterstand van meer dan 3 maanden) is het van belang dat dit wordt doorgegeven aan het BKR. Dan wordt lenen bijvoorbeeld mogelijk eenvoudiger omdat kredietverstrekkers zien dat u uw rekening kunt betalen. Wat dit nog meer voor u betekend leest u hieronder!

Wat betekent dit voor u?
Nu u weet wat het BKR doet is het ook handig te weten wat het BKR voor u betekend. Er zijn in principe twee mogelijkheden. Hebt u geen achterstanden dan is het erg positief voor u als banken navraag hebben gedaan naar uw BKR (wat ze bijna altijd doen bij leningen). De bank ziet dan dat u geen schulden heeft en dus altijd netjes uw rekeningen betaald. U zult zo een goede indruk achterlaten op de bank. Wat overigens niet betekend dat u zomaar de lening die u wilt zou kunnen krijgen. Aan de andere kant kan een negatieve registratie bij het BKR erg vervelend zijn. Hebt u een hypotheek of leningen en deze niet op tijd betaald (meer dan 3 maanden achterstand) dan staat u te boek als wanbetaler. Doet een bank dan navraag dan krijgt deze te horen dat u uw rekeningen in het verleden niet altijd heeft weten te betalen waardoor de kans op de lening sterk zal dalen. Overigens kunt u tot vijf jaar nadat u de schulden heeft terugbetaald negatief bij het BKR staan. Dus zorg ervoor dat u altijd uw leningen op tijd terugbetaald en geen achterstanden oploopt.

Conclusie wat doet het BKR?
Hopelijk weet u nu ongeveer wat het BKR doet en waarom zij bestaan. U kunt begrijpen dat zij een belangrijke rol voor u kunnen spelen zowel positief als negatief, maar vooral voor de aangesloten organisaties is het BKR erg belangrijk. Als het BKR trouwens uw negatieve of positieve gegevens doorstuurt dan binden zij hier geen bindend advies aan. Banken mogen u ook ondanks uw negatieve BKR Registratie een lening verschaffen. Tot zo ver dit artikel over wat het BKR doet. Meer weten over het BKR dan kan deze site u zeker verder informeren!