Welke hypotheek past bij mij?

Wanneer je van plan bent om een hypothecaire lening af te sluiten zal je, je meer dan waarschijnlijk willen verdiepen in de financiële markt. Het is natuurlijk zo dat een hypotheek een flinke financiële verplichting met zich meebrengt. Sterker nog, een hypotheek is de zwaarste lening die je als particulier ooit in je leven aan kunt gaan. Net omwille van het financiële risico dat verbonden is aan het afsluiten van een hypotheek is het zeer belangrijk om goed na te gaan welke hypotheek het best bij je past. Sta tijdens je zoektocht ook niet enkel en alleen stil bij de kostprijs van je toekomstige hypotheek, maar ga ook na welke voorwaarden er aan verbonden zijn. We vertellen je in dit artikel graag hoe de hypotheek te vinden die het best bij je past.

Een klassieke hypotheek of toch maar niet?
De klassieke hypotheek op afbetaling is natuurlijk de populairste en daarmee ook meest afgesloten vorm van hypotheek. Veel mensen kiezen er vandaag de dag echter voor om een beroep te doen op een andere hypotheek, maar waarom? Wanneer je er voor kiest om de klassieke hypothecaire lening af te sluiten kies je voor een veilige en vooral goedkope vorm van hypothecaire lening. De werking van een klassieke hypotheek is dan ook zeer eenvoudig. Je vraagt de lening aan voor de aankoopwaarde van het huis (maximum 110 procent) waarna je het bedrag op je rekening krijgt uitgekeerd. Vanaf dat ogenblik zal je moeten beginnen met het maandelijks terugbetalen van het geleende bedrag inclusief de rente die op de lening in rekening wordt gebracht. Het feit dat er een maandelijkse aflossing plaatsvindt zorgt er voor dat het openstaande bedrag kleiner wordt waardoor ook de kostprijs langzaam maar zeker zal afnemen. In tegenstelling tot bij andere hypotheken is het bij een hypotheek op afbetaling immers zo dat de rente wordt berekend aan de hand van het openstaande bedrag. Is de klassieke hypotheek toch niks voor jou, dan zijn er gelukkig nog heel wat andere mogelijkheden voor handen.

Geen klassieke hypotheek
Wanneer de klassieke hypotheek je maar niets lijkt kan je er ook voor kiezen om een aflossingsvrije hypotheek, een spaarhypotheek of een levenhypotheek af te sluiten. Bij alle drie de net vernoemde hypotheekvormen is het zo dat er van het geleende bedrag niet wordt afgelost. Een baan is wel een vereiste, een hypotheek zonder vast contract is vaak niet mogelijk. Je betaalt maandelijks gewoon de rente op je krediet waarna je er voor moet zorgen dat het door jou geleende bedrag tegen een bepaalde datum in één keer terug kan worden betaald. Het wordt in dit geval sterk aangeraden om een vaste spaarverzekering of een gesloten spaarplan af te sluiten zodat je er zeker van bent dat je het geleende bedrag ook echt in één keer af kunt lossen. Velen kiezen er omwille van deze reden dan ook voor om de afbetaling van hun hypotheek te koppelen aan hun levensverzekering. Zoals je ziet zijn er veel verschillende mogelijkheden wat het afsluiten van een hypotheek betreft en is het aan jou om uit te maken welke vorm van hypotheek het best bij je past.