Auto op afbetaling kopen

Wanneer je van plan bent om een auto te kopen beschik je doorgaans niet over voldoende kapitaal om deze auto volledig zelf te financieren. De meeste mensen die vandaag de dag een nieuwe auto willen kopen kiezen er dan ook doelbewust voor om een auto op afbetaling aan te kopen. Op deze manier kunnen ze beschikken over hun nieuwe auto en kunnen ze de auto gewoon maandelijks afbetalen. Het enige nadeel aan deze manier van werken is wel dat de auto totdat deze volledig is afbetaald eigendom blijft van de bank of financiële instelling waarbij je de auto op huurkoop hebt afgesloten. We vertellen je in dit artikel in ieder geval graag meer over een auto op afbetaling kopen.

Hoe verloopt een auto op afbetaling?
Het verloop van een auto op afbetaling zonder BKR is eigenlijk vrij standaard. Je stapt naar een bank of financiële instelling en stelt deze de vraag of men je een auto op afbetaling wil verstrekken. Krijg je een positief antwoord, dan wil dat zeggen dat de bank of financiële instelling de auto voor je zal kopen. Dat doen ze natuurlijk niet zomaar. Van zodra de auto is aangekocht wordt deze in een huurkoop overeenkomst gestopt en krijg je de beschikking over de auto. Vanaf het ogenblik dat de auto je ter beschikking wordt gesteld dien je te beginnen met het maandelijks terugbetalen van de aankoopwaarde van de auto, inclusief de door de bank of financiële instelling berekende intrest. Aan het einde van de kredietperiode zal je de mogelijkheid hebben om de auto van de bank voor een klein bedrag over te kopen waarna deze jouw eigendom wordt. Let wel, gedurende de tijd dat de auto afbetaald wordt bij de bank kan het een vereiste zijn om een zogenaamde full casco autoverzekering af te sluiten. De kostprijs voor deze verzekering is als vanzelfsprekend voor rekening van de “kredietnemer”.

Is een auto op afbetaling duur?
Tot slot is er nog de uitermate belangrijke vraag met betrekking tot de kostprijs van een auto op afbetaling. Velen stellen zich immers de vraag of er voor een dergelijke koop op afbetaling een hoge kostprijs in rekening wordt gebracht. Het is natuurlijk zo dat een bank niet zomaar een lening op afbetaling toekent, ook niet wanneer de lening in kwestie bestemd is voor de aankoop van een nieuwe auto. Hoeveel kosten er precies in rekening worden gebracht is echter afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst is er bij voorbeeld de waarde van de lening. Hoe hoger de kostprijs van de auto, des te meer kosten er als vanzelfsprekend betaald zullen moeten worden. Daarnaast speelt ook de aflossingstermijn een zeer belangrijke factor in het berekenen van de kostprijs van een auto op afbetaling. In ieder geval is een auto huren zonder creditcard veel duurder dan een auto op afbetaling. De aankoopwaarde van de auto zo laag mogelijk houden in combinatie met een zo kort mogelijke periode van afbetaling is dan ook in ieder geval essentieel om de kostprijs zo beperkt mogelijk te houden.