Alle Miljarden bezuinigingen op een rij

Alle Miljarden bezuinigingen op een rij
De Tweede Kamer heeft een akkoord bereikt over een bezuinigingspakket dat moet gaan voldoen aan de 3 procent die Brussel heeft gesteld aan alle Europese landen. In dit artikel vindt u alle miljardenbezuinigingen op een rij zodat u kunt zien waar u wordt geraakt in uw portemonnee. Het is uiteraard een grove schets en van alle miljardenbezuinigingen op een rij in dit artikel kan ik er geen bevestigen als een definitieve bezuiniging.

De partijen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie zijn het eens geworden over een pakket bezuinigingen van miljarden die Nederland weer op de goede weg te zetten in deze crisis. De meeste maatregelen zijn al langer punt van discussie en dit is dus ook niet meteen een verassing te noemen. Sommige punten zijn echter nieuw en enkele oude bezuinigings maatregelen van het kabinet zijn teruggedraaid. Om een goed overzicht te kunnen geven van deze maatregelen hebben wij hier voor u alle miljardenbezuinigingen op een rij:

1) De AOW leeftijd gaat in 2013 al met één maand omhoog en wordt de komende jaren versneld ingevoerd. IN 2019 is d pensioenleeftijd dan 66 en in 2024 67 jaar.
2) Het hogere tarief van de BTW gaat met 2 procent omhoog.
3) De Hypotheekrenteaftrek wordt beperkt. Vanaf 2013 moeten nieuwe hypotheken volledig afgelost worden om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.
4) Voor mensen met een inkomen tussen 33.000 en 43.000 euro mogen de huren worden verhoogd.
5) De overdrachtsbelasting blijft 2 procent waar dit normaal 6 procent is.
6) Werkgevers betalen de eerste 6 maanden de WW voor de werknemer.

Dit zijn de belangrijkste maatregelen van alle miljardenbezuinigingen. Zoals al genoemd zijn de uitwerkingen nog niet bekend en daarom de opbrengsten precies moeilijk te schatten.

7) Nullijn voor ambtenaren met enkele uitzonderingen.
8) Extra belastingen voor hogere inkomens.
9) Accijns: brandstof, alcohol, tabak.
10) Bankenbelasting verdubbelt.
11) Enkele verzachtingen van de gemaakte akkoorden PVV, VVD & CDA zoals verlaging van bezuinigingen op passenonderwijs, griffierechten en de natuur.

In het kort zijn dit de belangrijkste afspraken. Voor alle partijen zijn er maatregelen komen te vervallen of juist geëist zodat elke partij wel enkele maatregelen heeft van alle miljardenbezuinigingen die in hun straatje passen. Hierdoor kon er binnen 48 een akkoord liggen waar de coalitie dit in 7 weken niet konden. Wij zullen meerdere artikelen schrijven als alle miljardenbezuinigingen op een rij duidelijker worden.