BKR

Het BKR – Bureau Krediet Registratie houdt alle afgesloten kredieten bij van de Nederlandse Consument. Het BKR gevestigd in Tiel houdt in het Centraal Krediet Informatiesysteem bij welke kredieten de Nederlanders hebben afgesloten bij kredietverstrekkers, banken of andere partijen. Het gaan dan onder andere over leningen, creditcards, krediet contracten betaalrekeningen, flitskredieten.

Van ongeveer 11 miljoen Nederlanders is bekend dat zij bij het BKR zijn geregistreerd. Dit zijn heel veel mensen, we kunnen zelfs spreken over een meerderheid van de volwassen bevolking. De bedoeling hiervan is dat kredietverstrekkers de aanvraag van consumenten om krediet te lenen beter kunnen beoordelen doordat zij kunnen inzien of mensen schulden hebben en deze terug kunnen betalen. Staat u geregistreerd bij het BKR, dus heeft u een schuld en deze niet volledig of op tijd betaald, dan is het voor veel verstrekkers van krediet een goede reden om nieuwe kredieten te weigeren aan deze consumenten.

Het doel van het BKR is om consumenten te beschermen tegen nog hogere schulden en om Deelnemers bij het BKR waaronder dus banken en kredietverstrekkers, maar ook vele andere bedrijven te beschermen tegen ‘vuile’ kredieten. Het BKR is al jaren een autoriteit op het gebied van bescherming van de consumenten en instellingen op financieel gebied. Elk jaar komen er vele kredieten bij en het BKR hangt dan ook in grote mate af van de werking van het systeem: CKI –Centraal Krediet Informatiesysteem. Hierin staan alle BKR Geregistreerde personen. Zowel mensen die alleen een krediet hebben als mensen die een krediet hebben en deze niet op tijd kunnen betalen worden bij het BKR Geregistreerd. Vooral die laatste groep zorgt voor een hele nieuwe financiële markt die draait om het BKR. Hoe dit in elkaar zit kunt u lezen op onze site in alle artikelen over het BKR.

Banken die een aanvraag van een consument binnenkrijgen vragen altijd aan het BKR of deze klant geregistreerd staat bij het BKR. Zelf kunt u ook uw BKR Opvragen, wilt u weten hoe lees dan de homepage van deze site. De banken zullen u waarschijnlijk geen geld lenen als u een negatieve BKR Registratie heeft. De bank beoordeelt dus zelf of ze aan de consument geld uitlenen, het BKR verstrekt hiervoor de gegevens. Omdat dit secuur moet gebeuren zijn er verschillende persoonlijke en financiële gegevens bekent van u bij het BKR.

U kunt zoals ook eerder genoemd een negatieve registratie bij het BKR krijgen. Deze wordt gespecificeerd met een letter en een cijfer. De letter kan of een A van Achterstand zijn of een H van Herstel en het cijfer specificeert de zwaarte van de schulden. Hoe dit precies werkt kunt u lezen in dit artikel: Uitleg over BKR Coderingen.

Dit artikel heeft vooral algemene informatie over het BKR verteld. Klik op de links in het artikel voor meer uitleg over één onderwerp of zoek naar andere artikelen op de site met de zoekfunctie. Deze site, gespecialiseerd in uw BKR Opvragen, kunt u informeren over bijna elk onderwerp betreffende het BKR.