Voorspelling: Aantal BKR Hypotheken omlaag

Nederland zit sinds kort weer in een recessie en niet alleen de overheid, maar ook de banken moeten flink bezuinigen op hun uitgaven. Banken stellen strengere eisen waardoor zij bijna geen mogelijkheid meer zien om BKR Hypotheken uit te lenen. Zij weten ook dat BKR Hypotheken winstgevend kunnen zijn maar in deze slechte economische periode willen, kunnen en mogen zij niet zoveel risico meer nemen.

Voorspelling: Aantal BKR Hypotheken omlaag
Mijn voorspelling is dus dat de komende jaren het aantal BKR Hypotheken omlaag gaat terwijl het aantal mensen die een BKR Hypotheek willen niet omlaag gaat maar juist zal stijgen omdat steeds meer mensen in de problemen komen door de recessie waar Nederland in zit. En ook als we weer uit dit dal klimmen is mijn voorspelling dat het wel is lange tijd heel moeilijk zou kunnen worden om een BKR Hypotheek af te sluiten.

Uitleg voorspelling
Ik ga er van uit dat de banken, en dit is ook al het geval, straks moeten afschrijven op papier opgekocht van landen die er slecht voorstaan.  Denk aan Griekenland, Spanje, Italië. Op Grieks staatspapier is al afgeschreven door het akkoord dat is bereikt door vele banken om een groot deel van de schuld van de Grieken weg te boekhouden om het zo te noemen. Maar de rekening is dus voor de Europees want hierdoor komen hardwerkende burgers in Nederland en burgers uit andere Europese landen in de problemen omdat dit toch voor elke bank een fikse tegenvaller is. Vooral starters zullen het lastig krijgen omdat zij vaak weinig liquiditeit hebben opgebouwd. En ook zullen mensen die schulden hebben zeer veel problemen tegen gaan komen als zij geld willen lenen.

Consumenten die bij het BKR staan zullen veel meer moeite hebben geld te lenen dan vroeger toen banken nog genoeg geld hadden om risico te nemen. Nu hebben de banken dat niet meer en zullen als eerste aan de risico groepen minder leningen worden verstrekt. Een BKR Hypotheek zal dus de  komende jaren veel minder een optie zijn dat dit was. Nu is al te zien dat het aantal schuldsaneringen flink omhoog is gegaan en dit is voorbode voor de juiste uitkomst van de voorspelling: Het aantal BKR Hypotheken gaat de komende jaren omlaag.