Soorten Leningen

Er bestaan veel verschillende soorten leningen. Soms is het lastig om alle soorten leningen uit elkaar te halen. Daarom dit artikel over verschillende soorten leningen als inleiding op alle soorten leningen die in de komende artikelen worden besproken.

Leningen verschillen in werkelijk alles. De lengte van leningen ook wel de looptijd genoemd, het rentepercentage, de manier van afbetalen van de lening, echt alles kan verschillen. Ook of het BKR wel of niet getoetst wordt is één van de verschillen.

Om te beginnen met de lengte van de leningen. Er zijn langlopende, en kortlopende leningen. Alles wat langer dan een jaar duurt wordt gekwalificeerd als langlopende lening en alles wat dus korter dan een jaar loopt heet een kortlopende lening. Het is zo dat soorten leningen met een korte looptijd vaak een hoger rentepercentage hebben, want iemand moet zijn of haar soort lening sneller terugbetalen en daarmee is het risico hoger dat dit niet kan worden waargemaakt. Andersom zijn langlopende soorten leningen dus soorten leningen met een relatief lager rentepercentage.

Zoals u ziet zijn er veel onderwerpen die ervoor zorgen dat er veel verschillende soorten leningen zijn. Ook van wie er wordt geleend is belangrijk bij een lening en of er sprake is van een onderpand of niet. Er zijn veel verschillende namen voor al deze leningen. Hieronder de namen van de meest voorkomende soorten leningen.

Persoonlijke lening
Doorlopend Krediet
Flitskredieten
Lening met onderpand gedragscode
Huurkoop
Achtergestelde lening
Hypotheken (met BKR)
Klantenkaarten
Leasen met BKR

Dit zijn de meest voorkomende soorten leningen in Nederland, en niet alleen in Nederland deze soorten leningen komen in de hele wereld op grote schaal voor en behoren ook daar tot de meest voorkomende soorten leningen. Binnenkort staan al deze soorten leningen per lening uitgewerkt en zal u gedetailleerd kunnen nalezen wat elke lening inhoud.